Különböző edzésfelépítések

Többen kérdezik, milyen edzésmódszerrel tudnak izmosodni, formálódni, hízni?
Mások pedig fogyni szeretnének. Vagy is csökkenteni a testzsír-százalékukat.

Ez a két cél nagyjából ellentétes.

Azért írom, hogy nagyjából, mert a testépítő-versenyekre készülők úgy szeretnének fogyni, hogy az izomtömegük megmaradjon.

Első körben azt fontos tisztázni, hogy testképünk 60-70 %-ban táplálkozásunktól függ.

Ha az alap táplálkozási tanácsainkat olvastátok, és be is tartjátok, elindultatok egy megfelelő úton. Ez az “edzés nehezebb része”. Természetesen ez nem a versenydiéta. Az ennél kötöttebb.

Aki izmosodni, formálódni szeretne, és némi izomtömeget felszedni, annak kicsit magasabbra kell emelni a fehérje bevitelt, hogy a szervezete inkább abból tudjon táplálkozni, izmot építeni.
Ilyen cél esetében az edzést úgy kell felépíteni, hogy a különböző gyakorlatokból (erőszinttől, gyakorlattól függően) 3-4-5 sorozatot kell végezni, 6-8-10 ismétléssel. A sorozatok között 1-2 perc pihenőt kell tartani. A terhelést úgy kell megválasztani, hogy a tervezett ismétlésszámot még éppen képes legyél elvégezni.

Az az elterjedt vélekedés, mely szerint fogyni kis súly nagy ismétlés módon lehet, félrevezető féligazság.

Aki fogyni szeretne, annak inkább köredzés jellegű felépítést javasolnék.
Ekkor a különböző gyakorlatokat egymás után, pihenő nélkül célszerű elvégezni. Amikor kész egy kör, 1-2 percet lehet pihenni, majd újra, addig, amíg az egy órányi edzés le nem telik. Ez általában összesen 3-4-5 kör az általam felépített edzések esetében. Ilyenkor, ha sikerült végig viszonylag magasan tartani a pulzust, az edzés után, a regenerációs szakaszban még órákig zsírégetési módban működhet a szervezetünk. Ezért nem jó, ha ez az időszak belecsúszik az alvásunkba, mert azt megzavarja azt. De erről az edzés utáni regenerációról is olvasható már egy korábbi írásom. Valamint arról is, hogy miért nem lesz túl izmos egy nő a súlyzós edzéstől.

Természetesen edzés előtt fontos a megfelelő bemelegítés, utána pedig a teljes testre kiterjedő nyújtás!

#TRX #aerobic #aerobik #fitness #fitnesz #kardió #kardio #fitbodyteam #személyi #edzés #személyiedzés #személyi_edzés #pulzuskontrol #pulzus #futás #kerékpár #evezés #fogyás #fogyókúra #zsírégetés #állóképesség #otthoni_edzés #otthoniedzés #edzésterv #köredzés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s