Milyen széket használsz az irodában?

Jelenleg kizárólag irodai dolgozók járnak hozzánk rendszeresen. Olyan emberek, akik a munkaidejük döntő hányadát széken ülve töltik.

Ha épp home office-ban dolgoznak, akkor esetleg váltogatják pozíciójukat a szék-kanapé-ágy-fotel fekete lyukban.

Sokan azért jutnak arra az elhatározásra, hogy újra mozogjanak, mert hát-, derék-, vállfájdalmakkal küzdenek. (Ez utóbbi betegséget egy szintén hozzánk járó SOTE-s professzor mousitis-nek nevezi 😊.)

(bevillanás)

(beszélgetésed önmagaddal az elmédben) Ezt már olvastam?

(én) Igen. De most más lesz a folytatás. Ez egy alternatív jövőről szól.

(bevillanás vége)

A kezdő beszélgetésink során hamar felteszem a kérdésem, milyen széken dolgozol?

Otthon keveseknek van jónak nevezhető irodaszéke, hintamechnaikával. Bár, a home office korában egyre többen szereznek be ilyet. Viszont kevesen kapcsolják be ezt a hintafunkciót.

Így marad az ebédlőben az étkezőasztal széke.

A non-plus ultrának tartott szék, egy külföldi gyártó terméke több, mint 10 évvel ezelőtt 200 e Ft-ba került. Ez egy hajlított vázú szék, melyet az aktuális munkánknak megfelelően a majdnem álló pozíciótól, a fekvő pozícióig lehet beállítani, 6-8 fokozatban. Végig követi a hát, a gerinc vonalát, megtámasztja azt.

Hány olyan céget ismertek, amelyik ezt kifizeti? Minden munkatársának?

Árban a következő lépcsőfok a hintamechnanikával rendelkező irodaszék. Ez néhány 10 e Ft-tól már megvásárolható. Az anatómiailag formázottabb változatok egész jól képesek követni a hát mozgását, pláne, ha a háttámla is külön rugóval rendelkezik. Ez utóbbi verzió azért már drágább.

A legkevésbé megbecsült dolgozóknak egyszerű, jobb esetben kerekeken guruló széket adnak. Ezeket 10 e Ft körül megússza a cég.

Ha ilyen jutott a szegény alkalmazottnak, feltuningolthatja székét egy felfújható párnával. Ezek léteznek kerek és ék alakú változatban. Az ilyen megoldás már kicsit segíti az aktív ülést. Ilyenkor, miközben az adott felületen nyugszik a fenekünk, a gerincünk kicsit folyamatosan változtatja pozícióját, mozog, dolgoznak az izmaink.

De még ez se tökéletes megoldás, mivel nem elég instabil az alátámasztás.

A következő lépcsőfok szerintem a térdeplőszék.

Ennek használata során a kicsit előre döntött csípő miatt a gerincnek folyamatosan dolgoznia kell.

Jelenleg én is ilyen széken írok most. Ez egy régen vásárolt eszköz, már eléggé kitérdelve, így hosszú távon kényelmetlen számomra. Valószínűleg egy szivacs csere javítana a komfortérzeten. Lehet, hogy meg is teszem majd.

Ami viszont a legjobb, és leghatékonyabb a témában, az a fitball szék.

Ez egy edzőlabda, hat kiálló ujjal az alján. Ez abban segít, hogy a labda állandóan azonos oldalán álljon, így nem lesz piszkos a használó ruhája.

A normál fitball és az alá kapható görgőkkel rendelkező karika nem ilyen hatékony tesztjeim alapján, mivel egy bizonyos szintig kevésbé instabil, viszont egy bizonyos szint után kigurul alólad.

Kb. 20 évvel ezelőtt vásárolhattam magamnak az ujjas változatot. Minden testmagasságra különböző méretűt lehet venni, 7500 Ft volt az ára.

Amikor bevittem a korábbi munkahelyeimre, mindenki furcsán nézett rám, de amint kipróbálták a munka közi szüneteimben, beleszerettek. Sajnos nem kapok jutalékot a forgalmazótól, gyártótól.

Ezen ülve a gerinc, a teljes felsőtest folyamatosan dolgozik, mivel instabil az egész labda.

Ár – hatékonyság arányában is a legjobb ez a termék, és a legolcsóbb megoldások közé is tartozik.

Szóval, válasszatok okosan széket!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s