Milyen életkorban mit sportoljunk?

Ez is gyakran felmerülő kérdés fórumokon, csoportokban.

Rendszeresen olvasható sporttal, testépítéssel foglalkozó oldalakon 13-16 év körüli fiúktól, hogy hogyan kezdjen bele az edzésbe?

Lentebb részletesen leírom, melyik életkorban mi a javasolt mozgás.

Amikor ennek megfelelően azt a tanácsot adom, hogy ebben a korban még csak a sajáttestsúlyos, és állóképességi edzés javasolt, ha fontos az egészség, testépítők lehurrognak.

Ilyenkor gyakran Schwarzeneggerrel példálóznak, aki ebben a korban kezdett edzeni.

Egyrészt kiemelik egyetlen ember szerencsés genetikai adottságait, anyagi lehetőségei miatti hozzáférését a legmagasabb szintű orvosi ellátásokhoz, szemben a többi, kevésbé ismert, fiatalon elhunyt, vagy megrokkant testépítővel.

Másrészt nem dolgoztak olyan edzőteremben, mellyel a MOB-nak szerződése volt, így nem látták milyen gyógytornákat végeznek egyes volt olimpikonjaink, milyen fájdalmak között. Ezt szomorú volt látni, a gyakorlatok kivitelezésében segíteni.

A csontnövekedésednek a végleges testmagasság elérése után van vége.

Ha korábban kezdi valaki az edzést nagy súlyokkal, a még nem rendesen kialakult csontvégekre nehezedő terhelés miatt leállhat a növekedési folyamat, későbbi életünkre a gyengébb csontozat problémájával szembesülhetnek.

Ezért javaslom a komoly súlyzós edzés későbbi kezdését.

Ha sajáttestsúlyos gyakorlatokkal kezdenek a fiúk, a street workouttal, fegyencedzéssel és egyéb módszerekkel is látványos testet, hatékony izomzatot érhetnek el.

Ráadásul ebben a korban kiemelten fontos állóképességünk fejlesztése, mivel az ekkor elért eredményünk meghatározza egész további teljesítményünket, a szívünk működését, állóképességünket, és a sporttudomány jelenlegi tudása szerint ez később jelentősen nem fejleszthető életünk során.

Tehát a kerékpározás, evezés, futás mellett kardió módszerekkel végzett egyéb edzéseket is javaslok.

A kép után a részletek következnek! Én magam az alábbi sportokat űzöm több-kevesebb rendszerességgel.

Akkor lássuk a részletes életkori ajánlásokat akkor, ha nem az élsport a cél:


10-12 éves korig az a fontos, hogy a gyerekek rengeteget ugráljanak, mozogjanak, másszanak, hintázzanak. Az izomzat alap kialakulásában, az idegrendszer normális működésében van ezeknek nagy szerepe. A szülők sokat tehetnek ezért, például kültéri programokat, játszóterezést, focizás, kidobósozást, számháborúzást, kirándulásokat szervezhetnek e gyerekeiknek az osztálytársaikkal, ismerőseikkel. A gyereknek gyerek a társasága.

14-18 éves korig alakítható a kardiovaszkuláris rendszerünk, állóképességi sportokkal (kerékpár, evezés, túrázás, futás). Ebben az időszakban még nem javasolt a testépítés, edzőtermekbe általában nem is engednek be 16 évnél fiatalabbakat. Inkább a sajáttestsúlyos, funkcionális jellegű edzés javasolt, mellyel erő-állóképességet, erőt, izomzatot is fejleszthetünk megfelelő edzésfelépítéssel, sőt, a zsírégetésben is fontos szerepe lehet.

30-40-50 év felett gyakran szeretnének az emberek (újra?) mozogni kezdeni, mert az évek alatt csökkent az állóképességük, vagy már zavaróan sok súlyfelesleg rakódott rájuk. Ilyenkor kiemelten fontos a fokozatosság. A terhelést, a távok adagolását is finoman kell kezdeni, mert különben sérülés lehet a vége! És itt van kiemelt feladata egy személyi edzőnek!

.

.

.

.

.

andrassy

andrássy

andrassyfitness

andrássyfitness

andrassyut

budapest

edzés

edző

fitbodyteam

fitness

funkcionális

funkcionálisedzés

gym

personaltraining

sport

személyi

személyiedző

trainer

training

kerékpározás

evezés

kajak

futás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s